Teisti (Pholis gunnellus)

ENG SVE EST DEU
Butterfish Tejstefisk Võikala Butterfisch

 

Teisti kuuluu Suomen vähemmän tunnettuihin kaloihin, vaikka se elää suhteellisen matalassa vedessä ja kasvaa parinkymmenen sentin pituiseksi. Harva törmää teistiin, sillä se viettää piilottelevaa pohjaelämää kivenkoloissa. Teisti on muodoltaan pitkulainen ja puolet siitä on pyrstöä. Matala piikkiruotoinen selkäevä alkaa heti pään takaa ja jatkuu pyrstöevän tyveen saakka. Pää on pieni, sen korkeus on vain puolet isojen yksilöiden ruumiin korkeudesta. 

Teisti on väriltään vaaleanruskea. Kyljissä on pystysuoria tummia poikkijuovia. Selkäevän tyvessä on 9-12 pyöreää mustaa täplää, joiden ympärillä on valkoinen tai keltainen rengas. Näistä täplistään teisti on helppo tunnistaa, joskaan pienillä yksilöillä niitä ei vielä ole.

Teistien heimossa on vain 13 lajia ja Itämeressä elää niistä vain teisti. Lajin runsaudesta tai vähäisyydestä on niukasti tietoa, sillä teisti pysyy tutkijoiltakin hyvin piilossa. Teisti viihtyy Suomen merenrannikolla Helsingistä Kaskisiin.

Teisti asustelee matalissa rantavesissä, harvoin yli 20 metrin syvässä. Talvella tosin teistiä on tavattu sadankin metrin syvyydestä. Itämeressä teistin tyypillinen elinympäristö löytyy rakkolevävyöhykkeen syvemmistä osista. Teisti liikkuu käärmemäisesti ja nopeasti. Nykytietämyksen mukaan kalat eivät muodosta parvia.

Suomen vesiltä ei ole havaintoja teistin kutuajasta, mutta Pohjanmerellä kudun tiedetään osuvan joulu-maaliskuulle. Teisti on yöaktiivinen ja käyttää ravintonaan katkoja, vesisiiroja, mysis-äyriäisiä, pieniä monisukasmatoja ja kalan mätiä.