Kalamaratonin voitto 28 lajilla


Voittajakolmikko vasemmalta Species Fishing Team (hopeaa), Team Sormi Suussa ja Töt-törö (pronssia).

Viimeisten tuntien toutain ja mustatokko ratkaisivat Helsingin Kalamaratonin voiton tänä vuonna. Arttu Kuirin kipparoima joukkue Team Sormi Suussa voitti lajikalastuksen mestaruuskisan 28 kalalajilla.

Kalamaraton kisattiin jo 19. kerran Helsingin kalavesillä, nyt varsin koleassa ja sateisessakin säässä. Kalastuksen korkeinta kruunua tavoitteli yli 60 joukkuetta.

Kalamaratonissa joukkueet havittelevat saaliikseen mahdollisimman monta kalalajia vapavälineillä, suusta koukutettuna. Kilpailuaikaa on vuorokausi, ja melkein kaikki joukkueet kalastavat sen todellakin putkeen.

Tänä vuonna moni kalalaji oli varsin lujassa. Jopa tavallisen särjen tai lahnan saaminen tuotti kalastajille tuskaa.

"Erityisesti säyne ja kivinilkka olivat nyt kadoksissa, vaikka niitä monina vuosina tuodaan paljon näytille. Kovat tuulet sekoittivat vettä ja se hankaloitti kalojen havaitsemista rantavedessä. Ennen kisaa vallinnut lämmin ajanjakso saattoi sekin muuttaa kalojen käyttäytymistä", lajituomari Lauri Urho arvioi.

Kilpailu oli hyvin tasainen. Yli 20 kalalajiin ylsi pitkälti yli kaksikymmentä joukkuetta. Ässiä eli vain yhden joukkueen pyydystämiä lajeja oli vain yksi, eli kivinilkka.

Luken erikoistutkija Urho kiittelee myös kalastajien kehittynyttä lajien tunnistustaitoa. Kovat tulokset kertovat lajituntemuksen lisäksi myös pyyntitietojen ja -taitojen vahvistumisesta. Kaikkien aikojen kisaennätys on 32 kalalajia.

Kalamaratonin järjestää Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura yhdessä Helsingin kaupungin kanssa.

 

Kotkan Kalamaratonin voitto 26 lajilla

Vasemmalta kakkossijalle yltänyt Species Fishing Team, voittajajoukkue Team Saka sekä pronssijoukkue Löysät Lahnat.

Äärimmäisen jännittävän Kotkan Kalamaratonin voittajajoukkueeksi pyydysti itsensä tänä vuonna Team Saka, joka onnistui koukuttamaan Kotkan vesiltä kaikkiaan 26 kalalajia vuorokauden aikana. Tulos sivuaa kisaennätystä.


Kilpailu alkoi lauantaina puolilta päivin tyynessä ja helteisessä säässä, mutta se ei kalastusvauhtia hidastanut. Species Fishing Team toi ensimmäiset kymmenen lajia tuomariston vahvistettavaksi ennätysajassa, sillä kilpailu ei ollut ehtiä vanheta kuin 42 minuuttia.

Kalamaratonissa kalat on koukutettava suusta vapavälinein, eli kilpailijat käyttävät onkea, virveliä ja perhovapaa lajien tavoittamiseksi. Yö kuluu lirkkimällä, rantavedessä kahlaten, ja otsalampun valossa pieniä yöaktiivisia lajeja etsien.

Ässiä, vain yhden joukkueen saamia lajeja, Kotkassa oli tänä vuonna kaksi – voittajajoukkueen saama suutari ja Keisarikalastajien saama toutain. Taitojen ja lajitietouden kasvamisesta kertoo se, että kaikkiaan 12 joukkuetta ylsi vähintäänkin 20 kalalajiin. Vuodesta 2008 käyty Kotkan kisa voitettiin neljänä ensimmäisenä vuonna pienemmällä lajimäärällä.

”Kisan päätyttyä varmistui vielä iloinen uutinen, sillä Mikko Joensivun koukuttama hietatokko ylsi SE-lukemiin. Sille tuli mittaa 7,4 senttiä”, kilpailujohtaja Sari Saukkonen kertoi.

”Kotkan erikoisuutena on, että täältä voi saada harvinaisen rantanuoliaisen. Niitä saatiin tässä kisassa kaikkiaan neljä. Nämä kalat luonnollisesti vapautettiin takaisin valokuvadokumentoinnin jälkeen”, Saukkonen sanoi.

 

 

Juuso Triipposesta 
lajikalastuksen Suomen mestari


Raisiolainen Juuso Triipponen voitti lajikalastuksen Suomen mestaruuden sunnuntaina Kotkassa. Ensikertalaisena kisaan osallistuneen Triipposen voitto kahdeksan tunnin kisassa tuli 13 kalalajilla.

Lajikalastuksen Suomen mestaruus ratkottiin Kotkansaaressa neljännen kerran. Kilpailussa saatiin kaikkiaan 20 kalalajia. Kokonaan uusia tuttavuuksia henkilökohtaisessa SM-kisassa olivat toutain, mustatäplätokko, kivennuoliainen ja liejutokko. Sen sijaan aiemmin saaduista lajeista jäivät tällä kertaa pyytämättä ainakin karppi, kivisimppu, kampela ja mustatokko.

Lajituomari, tutkija Lauri Urho totesi, että useimmat lajit ovat lämpimän kesän aikana onnistuneet tuottamaan hyvin poikasia. Näistä poikasista osa on ehtinyt levittäytyä jo ulommillekin vesille. Hyvä poikasvuosi näkyi erityisesti siinä, että nuoria kiiskiä oli paljon saatavissa.

SM-hopeaa kilpailussa sai kotkalainen Petri Ristola 12 lajilla. Pronssi meni samalla lajimäärällä viime vuoden mestarille, tuusulalaiselle Timi Laitiselle. Kaikkiaan neljä kilpailijaa pääsi 12 kalalajiin, joten SM-kisan luonne muuttuu yhä vaativammaksi ja tasaisemmaksi. Yhden lajin pummaus tai siinä onnistuminen voi olla ratkaisevaa.

Ässälajeja kisaan tuli kolme - toutain, kivennuoliainen ja suutari. Ässä on laji, jonka vain yksi kilpailija onnistuu pyytämään. Ässän ja seitsemän lajin saantiajalla on merkitystä tasatilanteita ratkottaessa.

Lajikalastuksen SM-kisan järjestää Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura SKES ry yhteistyössä Kotka Maretariumin kanssa.

 

Yhteistyössä