Renforsin sisarukset kultaiseen galleriaan
18.5.2012

Toimittaja ja kirjailija Jukka Halonen on Vuoden 2012 kalamies. Vuoden kalastusoppaan tittelin sai hankolainen Harri Hotti. Kotkan Maretariumin suomalaisen kalastuksen Hall of Fameen nousevat Renforsin sisarukset.

 

Arvovaltainen, kalastusalan vaikuttajista ja ammattilaisista koottu raati on valinnut vuodesta 2000 lähtien vuoden kalamiehen ja kalastusoppaan. SKES korostaa, että varsinaisesti valinnoilla ei pyritä löytämään parasta kalamiestä tai kalastusopasta – näiden löytäminen on tietysti mahdotonta. Sen sijaan vuoden valinnat ovat kunnianosoitus pitkästä työstä niin suomalaisen kalastuskulttuurin kuin kalastusopastuksen saralla.

 

Vuoden 2012 kalamieheksi SKES valitsi toimittaja Jukka Halosen Vantaalta. Jukka Halosta voi perustellusti pitää suomalaisen lajikalastuksen isähahmona. Hän ideoi Kalamaratonin, jossa tavoitellaan mahdollisimman monta eri kalalajia saaliiksi. Näin kalojen tunnistaminen ja biologia tulevat uusien pyyntitapojen mukana kalastajille tutuiksi. Kalamaratonin myötä lajikalastus on levinnyt ympäri Suomea ja kasvattaa suosiotaan koko ajan.

 

Halonen on ollut Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran puheenjohtajana aktiivinen kalojen suojelutyössä. Esimerkkinä monista hankkeista käynnistettiin vimman palauttaminen Vantaanjoen vesistöön 2009 ja Helsingin Longinojaa on kunnostettu taimenelle sopivaksi jo vuosien ajan. Halonen on toiminut suomalaisen kalastuksen asiantuntijana monella saralla. Hän on kouluttanut ja luennoinut suomalaisen kalastusmatkailun kehittämisestä ja hakenut tietotaitoa erityisesti Yhdysvalloista.

Jukka Halonen on kirjoittanut parikin kalastusaiheista kirjaa ja lehtijuttujen määrä eri julkaisuissa on kymmenien vuosien aikana kertynyt mittavaksi.

Vuoden kalastusoppaaksi raati valitsi Harri Hotin Hangosta. Hotti on alansa suuria uranuurtajia, jolla kokemusta ja osaamista riittää. Hotin päätoimialue sijaitsee kalarikkaan Hangon merialueen ympäristössä. Hänen erikoisalaansa ovat hauen ja taimenen merikalastus niin vieheille kuin perhoilla. Hotti taituroi myös kuhan ja ahvenen jigikalastuksessa. Hän on yksi jigikalastuksen merkittävimmistä kehittäjistä Suomessa.

 

Harri Hotti lukeutuu Suomen maineikkaimpien kalastuskouluttajien joukkoon. Hän pitää tärkeänä sitä, että opas kykenee välittämään omaa osaamistaan asiakkaan käyttöön. Hän on kirjoittanut kalastuksesta vuosien varrella runsaasti kalastuslehtiin ja ollut mukana erilaisissa kalastusaiheisissa tv-sarjoissa. Hotin uusi aluevaltaus on internetissä toteutettu erinomainen kalastussarja UlkonaTV.

Renforsit kultagalleriaan

Valintaraati täydensi Suomalaisen kalastuksen Hall of Famen galleriaa kahdella uudella henkilöllä. Aiemmin tähän ns. kultakerhoon on valittu Lauri Rapala ja Juhani Aho. Hall of Fame sijaitsee Kotkan Maretariumin tiloissa.

 

Tänä vuonna kuvansa saavat kultakehyksiin tehtailija Herman Renfors (1849-1928) ja hänen sisarensa Maria Renfors. Herman Renfors on suomalaisen kalastusvälineteollisuuden edelläkävijä ja kehittäjä, joka aloitti teollisen viehevalmistuksen Kajaanissa jo 20-vuotiaana vuonna 1870. Ensimmäisenä tuotantoon tuli Kajaani –lippa. Myöhemmin valmistettiin mm. Devoni –uistinta.

 

Herman Renfors laajensi toimintaansa muihin kivihiomotuotteisiin, turkiksiin ja jopa lumikenkiin. Hänen tuotantonsa kasvoi erityyppisistä uistimista myös muihin kalastuksessa käytettäviin tarvikkeisiin. Perhot tulivat Suomeen ja tuotantoon, kun Herman ensin lähetti siskonsa Marian hakemaan oppia Englannista.

Herman Renfors vei tuotteitaan Pariisin maailmannäyttelyihin 1878 ja 1889. Ensimmäisellä kerralla hän palasi kunniakirjan kanssa. Myöhemmin palkintoja tuli kolmisenkymmentä eri puolilta maailmaa. Herman Renfors patentoi yli viisikymmentä keksintöään, joista suuri osa oli kalastukseen liittyviä oivalluksia. Nykyisin Renforsin alkuperäistuotteet ovat keräilijöiden suuren kiinnostuksen kohteena.

Herman Renforsin sisko Maria (1852-1934) lähti vuonna 1875 Englantiin Hardylle perhonsidonta oppiin. Seppä William Hardy oli aloittanut 1872 veljensä kanssa omien aseiden valmistuksen, mutta vaikka menestystä tuli näinkin, heidän toimintansa vaihtoi nopeasti suuntaa ja siirtyi perhokalastuksen puolelle. Hardy valmisti keloja, vapoja ja tietenkin perhoja – kuten nykyäänkin.

 

Maria Renfors oppi sitomistaidot vajaassa puolessa vuodessa, palasi Suomeen ja opetti ne myös sisarelleen Annalle. Sisarukset pitivät yhdessä valokuvaamoa Kajaanissa, taiteellinen Maria toimi perhonsitojan ja valokuvaajan lisäksi myös Kajaanin koulun piirustuksenopettajana. Maria Renfors siis avasi tien suomalaiselle perhokalastuksen ja perhonsitomisen taidoille.

 

Vuoden 2012 valintaraatiin kuuluivat seuraavat henkilöt:

Kimmo Korpua, toimitusjohtaja, Kuusamon Uistin (puheenjohtaja)

Erkki Pulliainen, valtiopäiväneuvos, professori, Oulu

Sari Saukkonen, toimitusjohtaja, Kotkan Maretarium

Markku Myllylä, toiminnanjohtaja, Kalatalouden Keskusliitto

Ilkka Mäkelä, toiminnanjohtaja, SVK

Jari Tuiskunen, kalastustoimittaja, Tampere

Matti Mielonen, kalastusmestari, Helsinki

Jussi T. Pennanen, RKTL:n tutkija, Helsinki

Seppo Suuronen, päätoimittaja emeritus, Espoo

Erkki Norell, kalastuskirjailija, Vääksy

Henrik Kettunen, luontokuvaaja, Helsinki

Janne Porkka, viihdetaiteilija, Turku

Jari Kaalikoski, päätoimittaja, ERÄ

Risto Jäntti, Villi Pohjola, Suomussalmi

Ilpo Eerola, SKES (sihteeri)