Kuha ratkaisi lajikalastuksen Suomen mestaruudenViime hetken mittakuha ratkaisi Lajikalastuksen Suomen mestaruuden sunnuntaina Helsingissä. Vantaalainen Juha Salonen ylsi kilpailun ainoana kymmeneen lajiin kahdeksan tunnin aikana.

Vapavälinein kisattava kajikalastuksen SM-kisa käytiin Mustikkamaan ympäristön vesillä. Suomen mestaruus ratkottiin nyt viidennen kerran, ensimmäistä kertaa Helsingissä.

Ajankohtaan nähden lämmin sää ja matalalla ollut merivesi olivat yhdistelmä, joka sai kalat varsin ottihaluttomiksi. Tavallisesti helposti saatavat lajitkin olivat nyt poikkeuksellisen lujassa. Kaikkiaan kisassa nousi 14 eri kalalajia.

Kilpailun voitto ratkaistiin viimeisillä minuuteilla, kun Juha Salonen onnistui saamaan jiginsä päähän mittakuhan. Alamittaisia ei kilpailussa hyväksytä lajipisteiksi, ja Salonen oli ehtinyt jo yhden sellaisen vapauttaa. Kuhasta tuli myös ässälaji, eli sellainen, jonka vain yksi kilpailija onnistui pyydystämään.

"Voiton eteen sai tehdä töitä. Askelmittarin mukaan tuli käveltyä yksitoista kilometriä", onnellinen mestari sanoi.

Hopeaa voitti pitkään kärjessä kamppaillut kirkkonummelainen Roope Jansson yhdeksällä lajillaan. Hänellä ässälajeja oli peräti kaksi - hauki ja silakka. SM-pronssista käytiin tiukka taisto, sillä peräti kolme lajikalastajaa pääsi kahdeksaan lajipisteeseen. Heistä sekä Timi Laitisella (kiiski) että Mikko Joensivulla (vimpa) oli vieläpä ässälaji, joten keskinäisen sijoituksen ratkaisi ensimmäisen viiden lajin tarkistusaika. Se oli parempi Laitisella, joten kolmossija meni hänelle.

  Kilpailija lkm aika ässät
1. Juha Salonen 10 11:40 kuha
2. Roope Jansson 9 13:26 silakka, hauki
3. Timi Laitinen 8 10:53 kiiski
4. Mikko Joensivu 8 13:48 vimpa
5. Miika Kovanen 8 09:55  
6. Olli Varhimo 7 10:20  
7. Mikael Väätäinen 7 10:45  
8. Eelis Keijama 7 11:02  
9. Petri Ristola 7 13:21  
10. Ville Palonen 7 13:37  
11. Justus Kamppinen 6 11:03  
12. Ville Ikonen 6 11:52  
13. Jaana Martikainen 6 15:30  
14. Aleksanteri Alanen 5 10:59  
15. Marco Villarreal 5 12:01  
16. Otto Alanen 5 13:20  
17. Eeva Silén 5 14:12  
18. Anders Oldenburg 5 16:08  
19. Marko Kyllästinen 5 16:50  
20. Ari Kaaro 4    
21. Oliver Alanen 4    
22. Perttu Kyllästinen 4    
23. Oskari Kyllästinen 4    
24. Luka Kyllönen 3    
25. Pertti Rahikka 3    
26. Anne Keskinen 2    

 

särki 26
ahven 25
lahna 21
salakka 20
mustatäplätokko 18
pasuri 18
sorva 11
turpa 4
kivisimppu 2
hauki 1
kiiski 1
kuha 1
silakka 1
vimpa 1

Kalamaratonin voitto 28 lajilla


Voittajakolmikko vasemmalta Species Fishing Team (hopeaa), Team Sormi Suussa ja Töt-törö (pronssia).

Viimeisten tuntien toutain ja mustatokko ratkaisivat Helsingin Kalamaratonin voiton tänä vuonna. Arttu Kuirin kipparoima joukkue Team Sormi Suussa voitti lajikalastuksen mestaruuskisan 28 kalalajilla.

Kalamaraton kisattiin jo 19. kerran Helsingin kalavesillä, nyt varsin koleassa ja sateisessakin säässä. Kalastuksen korkeinta kruunua tavoitteli yli 60 joukkuetta.

Kalamaratonissa joukkueet havittelevat saaliikseen mahdollisimman monta kalalajia vapavälineillä, suusta koukutettuna. Kilpailuaikaa on vuorokausi, ja melkein kaikki joukkueet kalastavat sen todellakin putkeen.

Tänä vuonna moni kalalaji oli varsin lujassa. Jopa tavallisen särjen tai lahnan saaminen tuotti kalastajille tuskaa.

"Erityisesti säyne ja kivinilkka olivat nyt kadoksissa, vaikka niitä monina vuosina tuodaan paljon näytille. Kovat tuulet sekoittivat vettä ja se hankaloitti kalojen havaitsemista rantavedessä. Ennen kisaa vallinnut lämmin ajanjakso saattoi sekin muuttaa kalojen käyttäytymistä", lajituomari Lauri Urho arvioi.

Kilpailu oli hyvin tasainen. Yli 20 kalalajiin ylsi pitkälti yli kaksikymmentä joukkuetta. Ässiä eli vain yhden joukkueen pyydystämiä lajeja oli vain yksi, eli kivinilkka.

Luken erikoistutkija Urho kiittelee myös kalastajien kehittynyttä lajien tunnistustaitoa. Kovat tulokset kertovat lajituntemuksen lisäksi myös pyyntitietojen ja -taitojen vahvistumisesta. Kaikkien aikojen kisaennätys on 32 kalalajia.

Kalamaratonin järjestää Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura yhdessä Helsingin kaupungin kanssa.

 

Kotkan Kalamaratonin voitto 26 lajilla

Vasemmalta kakkossijalle yltänyt Species Fishing Team, voittajajoukkue Team Saka sekä pronssijoukkue Löysät Lahnat.

Äärimmäisen jännittävän Kotkan Kalamaratonin voittajajoukkueeksi pyydysti itsensä tänä vuonna Team Saka, joka onnistui koukuttamaan Kotkan vesiltä kaikkiaan 26 kalalajia vuorokauden aikana. Tulos sivuaa kisaennätystä.


Kilpailu alkoi lauantaina puolilta päivin tyynessä ja helteisessä säässä, mutta se ei kalastusvauhtia hidastanut. Species Fishing Team toi ensimmäiset kymmenen lajia tuomariston vahvistettavaksi ennätysajassa, sillä kilpailu ei ollut ehtiä vanheta kuin 42 minuuttia.

Kalamaratonissa kalat on koukutettava suusta vapavälinein, eli kilpailijat käyttävät onkea, virveliä ja perhovapaa lajien tavoittamiseksi. Yö kuluu lirkkimällä, rantavedessä kahlaten, ja otsalampun valossa pieniä yöaktiivisia lajeja etsien.

Ässiä, vain yhden joukkueen saamia lajeja, Kotkassa oli tänä vuonna kaksi – voittajajoukkueen saama suutari ja Keisarikalastajien saama toutain. Taitojen ja lajitietouden kasvamisesta kertoo se, että kaikkiaan 12 joukkuetta ylsi vähintäänkin 20 kalalajiin. Vuodesta 2008 käyty Kotkan kisa voitettiin neljänä ensimmäisenä vuonna pienemmällä lajimäärällä.

”Kisan päätyttyä varmistui vielä iloinen uutinen, sillä Mikko Joensivun koukuttama hietatokko ylsi SE-lukemiin. Sille tuli mittaa 7,4 senttiä”, kilpailujohtaja Sari Saukkonen kertoi.

”Kotkan erikoisuutena on, että täältä voi saada harvinaisen rantanuoliaisen. Niitä saatiin tässä kisassa kaikkiaan neljä. Nämä kalat luonnollisesti vapautettiin takaisin valokuvadokumentoinnin jälkeen”, Saukkonen sanoi.

 

 

Juuso Triipposesta 
lajikalastuksen Suomen mestari


Raisiolainen Juuso Triipponen voitti lajikalastuksen Suomen mestaruuden sunnuntaina Kotkassa. Ensikertalaisena kisaan osallistuneen Triipposen voitto kahdeksan tunnin kisassa tuli 13 kalalajilla.

Lajikalastuksen Suomen mestaruus ratkottiin Kotkansaaressa neljännen kerran. Kilpailussa saatiin kaikkiaan 20 kalalajia. Kokonaan uusia tuttavuuksia henkilökohtaisessa SM-kisassa olivat toutain, mustatäplätokko, kivennuoliainen ja liejutokko. Sen sijaan aiemmin saaduista lajeista jäivät tällä kertaa pyytämättä ainakin karppi, kivisimppu, kampela ja mustatokko.

Lajituomari, tutkija Lauri Urho totesi, että useimmat lajit ovat lämpimän kesän aikana onnistuneet tuottamaan hyvin poikasia. Näistä poikasista osa on ehtinyt levittäytyä jo ulommillekin vesille. Hyvä poikasvuosi näkyi erityisesti siinä, että nuoria kiiskiä oli paljon saatavissa.

SM-hopeaa kilpailussa sai kotkalainen Petri Ristola 12 lajilla. Pronssi meni samalla lajimäärällä viime vuoden mestarille, tuusulalaiselle Timi Laitiselle. Kaikkiaan neljä kilpailijaa pääsi 12 kalalajiin, joten SM-kisan luonne muuttuu yhä vaativammaksi ja tasaisemmaksi. Yhden lajin pummaus tai siinä onnistuminen voi olla ratkaisevaa.

Ässälajeja kisaan tuli kolme - toutain, kivennuoliainen ja suutari. Ässä on laji, jonka vain yksi kilpailija onnistuu pyytämään. Ässän ja seitsemän lajin saantiajalla on merkitystä tasatilanteita ratkottaessa.

Lajikalastuksen SM-kisan järjestää Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura SKES ry yhteistyössä Kotka Maretariumin kanssa.

 

Yhteistyössä