HELSINKI 25.-26.5.2019

ILMOITA JOUKKUEESI

Ilmoittautuneet
joukkueet 2019

 

 1. AC Delirium
 2. AC Nappasko
 3. Ahdin Kätyrit
 4. FC MaTo
 5. FC MaTo Seniors
 6. Hakuninmaan Limbo
 7. Heittokala Tarantella
 8. Helsinki Anglers Finland
 9. Huljuttajat
 10. Jigipäät
 11. Joukkue
 12. Kalapojat Helsinki
 13. Kalapuikot
 14. Kalapyörykät
 15. Keijukalat
 16. Kemball Pro
 17. Kimpapo
 18. Kolmipiikki
 19. Komisarion Koukut
 20. Kukku hukku
 21. Kumikalat
 22. Kuningaskalastajat
 23. Lesnan Naputtajat 1
 24. Lesnan Naputtajat 2
 25. Löysät Lahnat
 26. Mikkelin Kittaajat
 27. Och alla fiskar...
 28. Onks Se Pohjas
 29. Onnenonkijat
 30. Partahauki
 31. Piscātor
 32. Prokastajat
 33. S.A.A.P.A.S. 
 34. Saksan Maajoukkue
 35. Servants of Princess Kailash
 36. SKES Taimentiimi
 37. Sour Cream Union
 38. Species Fishing Team
 39. Symbioosin Kalakerho
 40. SYP
 41. Team Hulivilit
 42. Team Rocario
 43. Team Saka
 44. Team Salakka
 45. Team Simput
 46. Team Sormi Suussa
 47. Team Vihdin Huti
 48. Tokkopa Vaan
 49. Töt-törö
 50. Vallilan Guru&Humala 1
 51. Vastarannan kiisket

Siika (Goregonus lavaretus)
Goregonus lavaretus

Sve: Sik

Eng: Whitefish

Deu: Grosse maräne, Felchen

Fra: Lavaret


Täsmälleen ottaen pitäisi puhua siioista, sillä Suomesta löytyy useita siikatyyppejä, jotka on tulkittu myös itsenäisiksi lajeiksi. Nämä ovat pohjasiika, karisiika, vaellussiika (kuvassa), järvisiika ja planktonsiika.

Lisäksi Suomen vesiin on istutettu siperialaista peledsiikaa, mutta se kuuluu eri lajiryhmään kuin meidän laveratus-siikamme. Kotoiset siikamme on ulkonäöltään vaikea erottaa, lähinnä ne voi tunnistaa toisistaan kiduskaarien siivilähampaat laskemalla. Esimerkiksi pohjasiialla niitä on keskimäärin 20 kun taas järvisiialla 42.

Siivilähampaiden määrä ratkaisee myös siian ravinnon. Jos siivilähampaita on harvassa, kala erikoistuu pohjaeläimiin kuten vesihyönteisten toukkiin, kotiloihin ja siiroihin. Vastaavasti tiheät siivilähampaat kertovat planktonia syövästä siiasta.

Siikojen kyljet ovat kirkkaan hopeiset ja evät harmaat. Pää on suhteellisen pieni, samoin suu, joka on hampaaton. Muikusta siian erottaa leukapielistä. Yläleuka on siialla alaleukaa pitempi, muikulla päinvastoin.

Siikoja tavataan koko pohjoisen pallonpuoliskon pohjoisosissa. Suomesta niitä löytyy koko maasta, ei kuitenkaan kaikista vesistöistä. Siiat viihtyvät viileässä ja happipitoisessa vedessä. Samassa järvessä voi olla useita siikamuotoja, joiden kutuajoissa ja -paikoissa sekä rakenteessa on eroja.

Periaatteessa nämä kalat pystyvät risteytymään keskenään ainakin kalanviljelylaitoksissa, mutta kutuerot pitävät kannat erossa toisistaan.

Siiat kutevat syys-lokakuussa. Jotkut siikakannat saattavat kutea jopa keskitalven jälkeen, kuten Kuusamon eräissä pikkujärvissä. Siiat kutevat joissa ja järvissä sorapohjalle. Poikaset kuoriutuvat keväällä jäidenlähdön aikaan.

Suurimmiksi Suomesta saaduista siioista mainitaan Kuopion Jälänjärvestä vuonna 1913 saatu kymppikiloinen sekä merestä saadut kaksi 12-kiloista. Toinen saatiin Raippaluodosta 1896 ja toinen Vaasan edustalta 1967.

Siikaa pyydetään ennen muuta verkoilla, mutta se ottaa hanakasti myös perhoon ja pilkkiin. Siika on tärkeimpiä talouskalojamme ja sitä istutetaan eri vesistöihin vuosittain suuria määriä.

Kuva: Teemu Heikkilä