Särmäneula (Syngnaths typhle)

Sve: Kantnål, Tångsnälla

Eng: Deep-snouted pipefish

Deu: Breitnasige seenadel

Fra: Syngnathe


Kala se on, vaikka siihen törmätessään ei heti uskoisi. Se on enemmän madon näköinen, mutta särmäneula kyllä kuuluu kalojen, tarkalleen ottaen putkisuukalojen heimoon.

Tarkemmalla tutustumisella särmäneulasta erottaa selkäevän ja pyrstöevän. Yleisväri on tummanruskea, joskus punaruskea. Kameleontin tapaan särmäneulat pystyvät muuttamaan väriään vajaassa tunnissa ympäristöään vastaavaksi.

Suomen vesissä särmäneula kasvaa parikymmensenttiseksi - ennätys lienee jossain 25 sentin huitteilla, täsmällistä lukua ei mitoista ole pidetty.

Särmäneula on meri- ja murtovesikala.Suurimmassa osassa Itämerta kannat ovat runsaita. Suomesta särmäneulaa löytyy lounaisista merivesistä. Ne oleskelevat melko matalassa vedessä levien ja muun vesikasvillisuuden seassa. Talvella olinpaikat ovat syvemmässä vedessä.

Särmäneula kutee kesällä - koiras kantaa pyrstön vatsapuolella sikiöpussissa mätimunia. Syntyvät poikaset uivat heti pintaan ja nielevät ilmaa uimarakkoonsa.

Särmäneula syö hankajalkaisia ja vesikirppuja. Olemattoman kokonsa vuoksi särmäneulalla ei ole kalastuksellista merkitystä. Jostakin syystä ne osaavat tarttua verkkoihin, mutta kalamiehen silmänkin pitää olla tarkkana, että moiset otukset silloin huomaa.