HELSINKI 25.-26.5.2019

ILMOITA JOUKKUEESI

Ilmoittautuneet
joukkueet 2019

 

 1. AC Delirium
 2. AC Nappasko
 3. Ahdin Kätyrit
 4. FC MaTo
 5. FC MaTo Seniors
 6. Hakuninmaan Limbo
 7. Heittokala Tarantella
 8. Helsinki Anglers Finland
 9. Huljuttajat
 10. Jigipäät
 11. Joukkue
 12. Kalapojat Helsinki
 13. Kalapuikot
 14. Kalapyörykät
 15. Keijukalat
 16. Kemball Pro
 17. Kimpapo
 18. Kolmipiikki
 19. Komisarion Koukut
 20. Kukku hukku
 21. Kumikalat
 22. Kuningaskalastajat
 23. Lesnan Naputtajat 1
 24. Lesnan Naputtajat 2
 25. Löysät Lahnat
 26. Mikkelin Kittaajat
 27. Och alla fiskar...
 28. Onks Se Pohjas
 29. Onnenonkijat
 30. Partahauki
 31. Piscātor
 32. Prokastajat
 33. S.A.A.P.A.S. 
 34. Saksan Maajoukkue
 35. Servants of Princess Kailash
 36. SKES Taimentiimi
 37. Sour Cream Union
 38. Species Fishing Team
 39. Symbioosin Kalakerho
 40. SYP
 41. Team Hulivilit
 42. Team Rocario
 43. Team Saka
 44. Team Salakka
 45. Team Simput
 46. Team Sormi Suussa
 47. Team Vihdin Huti
 48. Tokkopa Vaan
 49. Töt-törö
 50. Vallilan Guru&Humala 1
 51. Vastarannan kiisket

Rasvakala (Cyclopterus lumpus)

Sve: Sjurygg

Eng: Lumpsucker, lumpfish

Deu: Seehase

Fra: Lompe


Vaikka se on suhteellisen yleinen suurimmassa osassa Suomenlahtea, lounaissaaristoa, Ahvenanmaata ja Selkämeren eteläosaa, harvoin siihen törmää. Se on syvän pohjan mököttäjä, kotoisista kaloistamme jo ulkonäöltäänkin selvästi poikkeava; lyhyt ja paksu, tylppänaamainen, suomuton ja nystyräinen.

Ehkäpä erikoisin yksityiskohta on vatsaevien muuntuminen pyöreähköksi imukupiksi yhdessä rintaevien kanssa. Imukupilla rasvakala pystyy kiinnittymään tiukasti kovaan alustaan. Nimensä kala lienee saanut ihonalaisesta hyytelömäisestä rasvakerroksestaan.

Helmi-elokuun välisen ajan rasvakala oleskelee kallio- ja kivikkorantojen levävyöhykkeessä eikä tiettävästi syö juuri mitään. Muun ajan vuotta se viettää noin 10-20 metrin syvyydessä, valtameressä jopa 400 metrin syvässä. Rasvakala kutee toukokuussa. Tuolloin kalat nousevat matalaan ja keväisin rasvakaloja usein saadaankin lähinnä verkkoihin. Kutusyvyyskin on kuitenkin useissa metreissä. Mäti kudetaan parin viikon aikana useissa erissä. Kutuaikana koiras on upean punainen.

Suomalaisilla vesillä rasvakala ei kasva kovin suureksi eikä siitä näin ollen ole ruokakalaksi. Rasvakalan parhainta elinympäristöä ovat pohjoiset meret, joissa sen tiedetään saavuttaneen jopa 5,5 kilon painon. Lajin runsaus tuntuu vaihtelevan vuosittain. Se tuntuisi noudattelevan härkäsimpun ja kivinilkan mukaisia vaihteluja.

Vaihtelevuus on päinvastainen kuin turskalla, joka on johtanut luonnolliseen epäilyyn siitä, että turska käyttää rasvakaloja ravinnokseen. Rasvakala puolestaan syö pieniä äyriäisiä, matoja ja muita pohjaeläimiä sekä Pohjanmeren puolella myös pieniä meduusoja.

Urheilukalastajalle rasvakala on äärimmäisen harvinainen saalis - harvoinhan syötti viritetään yli kymmeneen metriin ja pohjaan. Perimätiedon mukaan erityisesti uroskalat olisivat lohen tasoista herkkua. Huomattavan arvokkaana pidetään myös rasvakalan mätiä, jota voi luonnehtia jopa kaviaarin korvikkeeksi.