HELSINKI 25.-26.5.2019

ILMOITA JOUKKUEESI

Ilmoittautuneet
joukkueet 2019

 

 1. AC Delirium
 2. AC Nappasko
 3. Ahdin Kätyrit
 4. FC MaTo
 5. FC MaTo Seniors
 6. Hakuninmaan Limbo
 7. Heittokala Tarantella
 8. Helsinki Anglers Finland
 9. Huljuttajat
 10. Jigipäät
 11. Joukkue
 12. Kalapojat Helsinki
 13. Kalapuikot
 14. Kalapyörykät
 15. Keijukalat
 16. Kemball Pro
 17. Kimpapo
 18. Kolmipiikki
 19. Komisarion Koukut
 20. Kukku hukku
 21. Kumikalat
 22. Kuningaskalastajat
 23. Lesnan Naputtajat 1
 24. Lesnan Naputtajat 2
 25. Löysät Lahnat
 26. Mikkelin Kittaajat
 27. Och alla fiskar...
 28. Onks Se Pohjas
 29. Onnenonkijat
 30. Partahauki
 31. Piscātor
 32. Prokastajat
 33. S.A.A.P.A.S. 
 34. Saksan Maajoukkue
 35. Servants of Princess Kailash
 36. SKES Taimentiimi
 37. Sour Cream Union
 38. Species Fishing Team
 39. Symbioosin Kalakerho
 40. SYP
 41. Team Hulivilit
 42. Team Rocario
 43. Team Saka
 44. Team Salakka
 45. Team Simput
 46. Team Sormi Suussa
 47. Team Vihdin Huti
 48. Tokkopa Vaan
 49. Töt-törö
 50. Vallilan Guru&Humala 1
 51. Vastarannan kiisket

Isotuulenkala (Hyperoplus lanceolatus)

ENG SVE EST DEU
Greater sandeel Tobiskung Suurtobias Grosser sandaal

 

Isotuulenkala on pitkulainen, tasapaksu, vihertävän sinisen värinen, suhteellisen pieni kala, joka esiintyy merenrannikolla aina Vaasan korkeudelle asti. Tuulenkala -nimen sanotaan olevan peräisin siitä, että kalaa on perinteisesti saatu nuottapyynnin sivusaaliina rantavesistä erityisen kovan tuulen aikaan.

Isotuulenkalan sotkee helpoimmin pikkutuulenkalaan, joka on päälle päin lähes identtinen, paitsi jonkin verran pienempi. Isotuulenkala kasvaa usein yli 20 sentin kokoiseksi, mutta jää kuitenkin alle 30 sentin. Pikkutuulenkala vuorostaan jää normaalisti 12-14 sentin mittaiseksi.

Varmemman tunnistuksen saa kitalaen vannasluuta tutkimalla. Sen etuosassa isotuulenkalalla on kaksi vahvahkoa hammasta, jotka pikkutuulenkalalta puuttuvat. Tätä tunnistusta ei välttämättä pysty kuitenkaan tekemään ilman mikroskooppia. Isommat isotuulenkalat tunnistaa myös silmän edessä kuonossa olevasta tummasta täplästä, mikä pikkutuulenkalalta puuttuu.

Tuulenkalat on kalastajille ylipäätään hieman harvinaisempaa sorttia, sillä ne eivät kovin usein käy normaaleihin pyydyksiin. Tyypillisimmin harrastuskalastajat saavat tuulenkaloja vieheisiin vahingossa tarttuneina lohenuistelun ohessa. Niitä saadaan myös silakkaverkoilla sekä troolipyynnin sivusaaliina.

Suomen rannikolla tuulenkalat eivät ole läheskään niin yleisiä kuin Itämeren eteläosissa, jossa se on suorastaa runsaslukuinen. Tuulenkalaa esim. epäillään pääsyylliseksi, kun pari vuotta takaperin Siljan moottorin jäähdytysputkisto oli mennyt pienistä kaloista tukkoon, niin että matkustaja-alus oli pitänyt erikseen pysäyttää putkiston puhdistusta varten.

Isotuulenkala on myös siitä erikoinen, ettei sillä ole uimarakkoa eikä vatsaeviä. Uimarakon puuttuminen on siinä mielessä erikoista, sillä isotuulenkala on kuitenkin vapaan veden parvikala. Alkukesällä tuulenkaloja melkein tavataan tyypillisimmin, jolloin ne ovat suhteellisen matalassa vedessä kutupuuhissa. Kutu tapahtuu 10 - 20 metrin syvyydessä hiekkapohjalla. Talvet ne viettävät 50 - 60 metrin syvyydessä. 

Isotuulenkala syö suurimmalta osin planktonia. Yli 20 sentin tuulenkalat ovatkin jo lähes poikkeuksetta siirtyneet pikkukalaravintoon, syöden pieniä silakoita, kilohaileja, kuoreita, piikkikaloja sekä tokkoja. Tuulenkalat muodostavat vastaavasti ravintoa turskalle, lohille, taimenille ja monille muille kaloille. Linnuista etenkin riskilät, tiirat, lunnit ja kiislat syövät tuulenkaloja. Muilla vesillä myös pienet valaat syövät tuulenkaloja.

 

Kuva: Lauri Urho