HELSINKI 25.-26.5.2019

ILMOITA JOUKKUEESI

Ilmoittautuneet
joukkueet 2019

 

 1. AC Delirium
 2. AC Nappasko
 3. Ahdin Kätyrit
 4. FC MaTo
 5. FC MaTo Seniors
 6. Hakuninmaan Limbo
 7. Heittokala Tarantella
 8. Helsinki Anglers Finland
 9. Huljuttajat
 10. Jigipäät
 11. Joukkue
 12. Kalapojat Helsinki
 13. Kalapuikot
 14. Kalapyörykät
 15. Keijukalat
 16. Kemball Pro
 17. Kimpapo
 18. Kolmipiikki
 19. Komisarion Koukut
 20. Kukku hukku
 21. Kumikalat
 22. Kuningaskalastajat
 23. Lesnan Naputtajat 1
 24. Lesnan Naputtajat 2
 25. Löysät Lahnat
 26. Mikkelin Kittaajat
 27. Och alla fiskar...
 28. Onks Se Pohjas
 29. Onnenonkijat
 30. Partahauki
 31. Piscātor
 32. Prokastajat
 33. S.A.A.P.A.S. 
 34. Saksan Maajoukkue
 35. Servants of Princess Kailash
 36. SKES Taimentiimi
 37. Sour Cream Union
 38. Species Fishing Team
 39. Symbioosin Kalakerho
 40. SYP
 41. Team Hulivilit
 42. Team Rocario
 43. Team Saka
 44. Team Salakka
 45. Team Simput
 46. Team Sormi Suussa
 47. Team Vihdin Huti
 48. Tokkopa Vaan
 49. Töt-törö
 50. Vallilan Guru&Humala 1
 51. Vastarannan kiisket

Harjus (Thymallus thymallus)
Thymallus thymallus

Sve: Harr

Eng: Grayling

Deu: Äsche

Fra: Ombre

 

Makuasioista ei voi kiistellä, mutta kyllä harjus ainakin kauneimpien kalojemme joukkoon pitää laskea, jos ei sitä kauneimmaksi julista. Siinä on jotain poikkeuksellista arvokkuutta, kun näkee harjuksen kirkkaassa vedessä lipuvan mahtavan sinikimmelteisen selkäpurjeensa kanssa. Rasvaevästä harjuksen tuntee lohikalaksi. Se on erinomaisen makuinen, virtaviivainen reviirikala. Pyrstö sillä on voimakaslovinen.

Harjusta tavataan viileistä virtaavista vesistä keskisestä ja pohjoisesta Euroopasta. Meillä sitä ei tavata maan eteläosissa - ainakaan luontaisena kantana. Harjuksen elinympäristöä ovat sorahiekkapohjat ja karikot. Harjus sietää myös Perämeren murtovettä.
Harjuksesta on olemassa sekä vaeltavia että paikallisia kantoja. Se elää joissa ja järvissä, mutta ei kuitenkaan sopeudu lämpimiin ja rehevöityneisiin vesiin. Talveksi harrit painuvat syviin ja vähemmän virtaaviin kohtiin, mutta kelien lämmetessä ne kaipaavat jo voimakkaampaa ja happipitoisempaa virtaa.

Kovimpiin koskiin harjukset eivät kuitenkaan mene taimenten tapaan. Kalamiehet tietävät tavoittavansa saaliinsa kosken niskalta ja virtapaikkojen alaosista.

Harjuksen pääravintoa ovat veden kuljettama pinta- ja ilmaravinto - koskikorennot, vesiperhoset, sääsket ja mäkärät. Järvissä ja syvemmissä suvannoissa taas pääapetta ovat pohjaeläimet - korentojen ja sääskien toukkavaiheet, pikkukalat.
Harjus kutee huhti-toukokuussa. Naaras laskee mädin sorakkopohjalle kaivamaansa kuoppaan. Uiton jäljiltä entistetyt kosket ovat siis palauttaneet lukuisia elinmahdollisuuksia takaisin harjuksellekin.
Suomen ennätysharjuksen painon on ilmoitettu olevan peräti 6,7 kiloa saatuna Konnevedeltä 1956. Tämän ennätyksen voi sentään kyseenalaistaa - eipä kalasta ole sen enempää kuvaa kuin mittojakaan tallella. Vähintään se olisi maailmanennätys.

Pieliseltä kerrotaan saadun 1891 mahtava 4,675 kilon painoinen harjus, joka sekin totuudellisuudessaan olisi mahtimittainen muun maailman saalistilastoihin verrattuna. Vapavälineillä saatu Suomen suurin harjus on 2, 200 kiloa painanut yksilö.

Olipa sitten virallinen lukema mikä tahansa, harjus on kalamiehelle upea saalis niin makunsa kuin kalastustapansa puolesta. Harjusta haetaan ennen muuta perholla ja uistimella, mieluusti vasta kevättulvien jälkeen. Siiman päässä se on upea vastus - hieno saalis kaiken kaikkiaan.