Vuoden valinnat – kalastusopas

Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura on jakanut kunnianosoituksia kalastusharrastuksen edistäjille ja ansioituneille kalastusoppaille vuodesta 2000. Vuoden kalamiehen arvonimellä ei varsinaisesti haeta maan parasta kalastajaa eikä vuoden kalastusoppaalla maan parasta opasta. Sellainen työ olisi käytännössä mahdotontakin. Jokaisen valinnan kohdalla on aina täsmälliset perustelut.

Olli Ojamo

Olli Ojamo on kalastanut pienen ikänsä, mutta homma muuttui ammattimaiseksi, kun hän perusti veljensä Jaakon kanssa kalastukseen keskittyvän Eumer Finland -yrityksen.

Yritys on vuosien myötä kasvanut puitteiltaan mittavaksi, ja Eumerin päämäärä on saada mahdollisimman moni innostumaan kalastuksesta ja luonnossa liikkumisesta. Eumer tarjoaa kaikenlaisia kalastusmahdollisuuksia Merikarvian kalarikkaissa vesissä. Yritys tekee myös kehitystyötä kalastustuotteiden saralla ja Olli jakaa kalastustietoa somekanavien välityksellä.

Oppaana Olli Ojamo tekee työnsä tunnollisesti ja ammattitaitoisesti hymy huulillaan. Hänen kanssaan kokematonkin kalastaja viihtyy saaden saalista.

Vesa Liukkonen

Vesa Liukkonen on toiminut kalastusoppaana Saaristomerellä jo kohta kolmenkymmenen vuoden ajan. Hänen paraatiapajansa löytyvät Kustavin, Taivassalon, Iniön ja Houtskärin merivesiltä.

Liukkonen tunnetaan mestarillisena hauen ja meritaimenen heittokalastajana, joka neuvoo, ohjaa ja kannustaa asiakkaitaan yhä parempiin suorituksiin. Hyvä kielitaito mahdollistaa kalastuskokemukset myös kansainvälisille asiakasryhmille. Vaikka merellä kävisi kovakin puhuri, niin hyvä tuuli säilyy aina Liukkosen ohjauksessa.

Vesa Liukkosella on ollut merkittävä panos myös Saaristomeren kalastuksenvalvonnassa. Hän on Suomen Kalastusopaskillan perustajia ja toiminut sen hallituksen jäsenenä alusta saakka.

Mikko Ollila

Vuoden 2023 kalastusopas Mikko Ollila on toiminut suomalaisena kalastusoppaana yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Hän on ensimmäisiä alan toimijoita, jolla on pohjalla virallinen alan ammattitutkinto. Oppaana hän on asiantuntevasti korostanut verkostoitumisen merkitystä alalla.

Sastamalalaisena Ollilan päätoimialuetta ovat etenkin Kuloveden, Rautaveden ja Liekoveden apajat, jonne hän vie asiakasryhmiä niin heittokalastamaan, uistelemaan, perhokalastamaan, onkimaan kuin talvella pilkkimäänkin, ruokapalveluita unohtamatta. Kohdekaloja ovat hauki, ahven, kuha, made, toutain ja kunnioitettavasti muutkin särkikalalajit.

Ollila osuvasti korostaa, että paikkatuntemus, olosuhteiden tuntemus sekä kunnioitus luontoa ja saalista kohtaan ovat kalastuksen ytimessä. Näitä oppeja ei saa kalastusvideoita katsellessa. On mentävä itse kalaan.

Mikko Ollila on opas, jonka kanssa kalastuksesta saa irti muutakin kuin saalista.

Ingmar ”Pingo” Eriksson

Ingmar ”Pingo” Eriksson on ahvenanmaalainen pitkän linjan kalastusalan ammattilainen ja kalastusopastuksen pioneereja koko Suomenkin mittakaavassa. Ahvenanmaan maakunnassa hän ollut aivan keskeisiä toimijoita virkistyskalastuksen saralla.

Oppaana toimiessaan Pingo hallitsee saariston eri kalalajien kaikki kalastustavat suurhauista ja merilohista vähempiarvoisiin kalalajeihin, ja hän on työssään poikkeuksellisen auttavainen ja asiakkaistaan huolehtiva.

Pingo Erikssonin oma suuri intohimo kohdistuu ennen kaikkea perhokalastuksen, jossa ykköstavoitteena on hopeanhohtoinen ja vilkasliikkeinen meritaimen. Hänen kotivesiään ovat Ahvenanmaan länsiosassa Hammaruddan ja Eckerön kivikkoiset rannat.

Kalastukseen liittyvän osaamisensa lisäksi Pingo on taitava valokuvaaja, joka on tallentanut Ahvenanmaan upeat maisemat ja kalavedet upeisiin kuviin kaikkien katsottavaksi.

Jani Ollikainen

Jani Ollikainen on tehnyt pitkän ja mittavan työn kalastusopastuksen saralla. Hän on alan täysi ammattilainen, joka hallitsee työnsä monipuolisesti. Varsinaisen opastustyön lisäksi hänen toimialaansa kuuluvat kalastuskurssit sekä kalastusasiantuntija- ja konsulttipalvelut.

Ollikaisen kotivedet ovat Naantalin rannikkoseudulla, mutta hän toimii koko lounaisella rannikkoalueella Uudenkaupungin vesiltä Turun saaristoon. Ollikaisen osaamiseen kuuluvat myös virtavedet Aurajoen Nautelankoskelta Merikarvianjoelle. Järvikalastusta hän opastaa vaikkapa Säkylän Pyhäjärvellä. Ollikainen taitaa niin virvelöinnin kuin perhokalastuksen salat. Kilpaperhokalastajan tausta ja pitkä kokemus ovat olleet valtteja perhokalastuskurssien järjestämisessä Savukosken Kairijoella. Kun tähän kaikkeen yhdistetään miellyttävä ja rooliinsa mainiosti sopiva persoona, kyseessä on täysiverinen ammattilainen, raati toteaa perusteluissaan.

Mari Elal

Vuoden 2020 kalastusopas on Mari Elal, jonka kotivedet ovat Lohjanjärven ympäristössä. Hän on tarjonnut erityisryhmille, yrityksille ja yhteisöille voimaannuttavaa kalastusta, yhdistäen siihen fysioterapian ja koulutuspalvelut. Therafish panostaa turvallisuuteen ja esteettömyyteen, joka mahdollistaa kalastuksen ja kuntouttavan toiminnan samanaikaisesti.

Mari Elal on omalta osaltaan rikkomassa mielikuvaa kalastuksesta äijämäisenä harrastuksena, kun hän vie asiakkaansa tavoittelemaan haukia, kuhia ja ahvenia. Kalastusopastuksen sekä sosiaali- ja terveysalan hallitsevana ammattilaisena hän on käynyt lisäksi iktyocare-koulutuksen, joka on pätevöittänyt hänet erityisryhmien vesistöohjaajaksi. Omassa blogissaan Elal on korostanut vastuullista kalastusta ja kirjoittanut vaikuttavia kuvauksia kalastuskokemuksistaan. Kaikelle kansalle hän on tullut tunnetuksi Arktiset vedet -ohjelmasarjasta.

Harri Holtti

Vuoden 2012 kalastusoppaaksi valittiin Harri Hotti Hangosta. Hotti on alansa suuria uranuurtajia, jolla kokemusta ja osaamista riittää. Hotin päätoimialue sijaitsee kalarikkaan Hangon merialueen ympäristössä. Hänen erikoisalaansa ovat hauen ja taimenen merikalastus niin vieheille kuin perhoilla. Hotti taituroi myös kuhan ja ahvenen jigikalastuksessa. Hän on yksi jigikalastuksen merkittävimmistä kehittäjistä Suomessa. Hotti lukeutuu myös Suomen maineikkaimpien kalastuskouluttajien joukkoon ja on välittänyt osaamistaan myös mediassa.

Kalle Paavola

SKES:n raati valitsi vuoden 2011 kalastusoppaaksi Kalle Paavolan Kyröskoskelta. Hänen päätoiminta-alueenaan ovat Pirkanmaan tunnetut kuhajärvet, etenkin Kyrösjärvi ja Kulo-Rautavesi, mutta ammattinsa hän hoitaa muuallakin Suomessa.

Paavola on intohimoinen kalamies, joka hallitsee monenlaiset vapakalastuksen taidot. Erityinen spesialisti hän on kuhan jiggaamisessa. Oppaana hän pitää tärkeänä siirtää tietämystään ja taitojaan myös asiakkailleen. Kuin todistukseksi taidoistaan Paavola on menestynyt myös monissa pilkki- ja vetouistelukilpailuissa.

Kari Hokkanen

Vuoden kalastusoppaaksi valittiin raisiolainen Kari Hokkanen. Hänen tärkein opastusvetensä on Säkylän Pyhäjärvi ja lisäksi hän operoi merialueilla. Hokkaselta onnistuu opastus monipuolisesti kaikenlaisessa kalastuksessa ja hän on huomioinut myös liikuntarajoitteiset opastuksissaan. Omat reissunsa hän on suunnitellut myös nuorille, naisille ja ikäihmisille. Hokkanen on myös tehokkaasti verkostoitunut matkailualan muiden yrittäjien kanssa. Hänen yrityksensä saalisvarmuudesta kertoo, että valintaa edeltävänä vuonna Kaiman Kalamatkoilla saatiin kaikkiaan kymmenen yli 10 kilon painoista haukea.

Erik Erlevi

Vuoden 2009 kalastusoppaan arvonimen sai mäntsäläläinen kalastusopas Erik Herlevi. Hän on Suomen kalastusopaskillan puheenjohtaja ja kehittänyt itäisen Suomenlahden kalastusta voimakkaasti eteenpäin. Herlevillä on kolme päätoimialuetta, jotka ovat Rönnäs Pernajan lahdella, Haikkoon selkä Porvoossa sekä Kallahti Helsingissä. Hänen yrityksensä tarjoaa myös monipuolisia oheispalveluja kalastajien tarpeisiin.

Markku Tiusanen

Vuoden 2008 kalastusoppaaksi SKES valitsi vantaalaisen Markku Tiusasen. Hänen opastusvetensä enimmäkseen pääkaupunkiseudun ympäristössä ovat vaativaa toiminta-aluetta, jonka kalastuksen salat Tiusanen erinomaisesti hallitsee. Tiusaselta onnistuu kaikenlainen kalastaminen, mutta spesialisti hän on taimenen tyrsky- ja perhokalastuksessa merellä, ahvenen ja kuhan jigikalastuksessa sekä siian onginnassa. Tiusanen ei ole säästänyt tietämystään, vaan hänellä on lisäksi pitkä ura takana kalastuslehtiin kirjoittajana.

Timo Koikkalainen

Vuoden 2007 kalastusoppaaksi SKES nimesi Timo Koikkalaisen Mäntästä. Hän on alan suuria tekijöitä, joka on perehtynyt koskikalastukseen erinomaisella tavalla.

Erityisesti Koikkalaisen sinnikkäät koskikokeilut pintavaapuilla taimenelle ja harjukselle ovat luomassa Suomeen kokonaan uuden kalastustyylin. Tässä voidaan puhua jopa innovaatiosta, jolla voi olla kansainvälistäkin merkitystä. Koskikuhaan erikoistunut opastettu kalastus on myös Koikkalaisen tuoreita konsepteja.

Mika Vainio

Vuoden 2006 kalastusoppaan arvonimi myönnettiin espoolaiselle Mika Vainiolle. Hänellä on todella syvällinen osaaminen perhokalastuksen jalossa taidossa, ja perhokalastusoppaana hän jakaa tietonsa asiakkailleen. Siviiliammatiltaan Vainio on tekniikan tohtori ja robotti-insinööri. Hyvä kielitaito auttaa kansainvälisissä kalakohteissa ja kansainvälisten kalastusasiakkaiden kanssa toimimisessa.

Mika Vainio on ollut mukana useamman kerran Suomen perhokalastuksen MM-joukkueessa. Hän on kirjoittanut runsaasti artikkeleita perhokalastuksesta eri lehtiin.

Ari Paataja

Vuoden 2005 kalastusoppaan arvonimi myönnettiin kirkkonummelaiselle Ari Paatajalle. Hän kuuluu suomalaisten kalastusoppaiden ehdottomiin pioneereihin ja jaloon aateliin. Paataja toimii koko Suomenlahden alueella. Hän tuntee niin haukien, ahventen, kuhien kuin taimenten kotipaikat ja niiden pyydystystaidot. Hän oli ensimmäisiä, joka oivalsi lämpötilojen vaihtelun merkityksen mereltä pyydettävän taimenen tavoittamisessa. Paataja on myös mestariluokan onkija.

Paataja on aktiivisesti pitänyt virkistyskalastajien puolta kalastushallinnossa. Hän on tehnyt lisäksi runsaasti lehtijuttuja ja kalastusvideoita tämän hienon harrastuksen salojen avaamiseksi muille kalastajille.

Jorma Ojanperä

Vuoden 2004 kalastusoppaaksi SKES nimesi Jorma Ojanperän Pellosta. Ojanperän lohensoudun taitoja todistavat jo pelkästään lukuisat voitot Väylän lohinkuninkuuskisoissa ja hän on ollut merkittävä lohivaappujen kehittäjä ja testaaja Tornionjoella.

Jorma Ojanperä on pitkän linjan kalastusopas ja hänen toiminta-alueenaan on koko Tornionjokilaakso – kalapaikkaa voidaan siis vaihtaa lohien liikkeiden mukaan. Kalastusoppaana Ojanperä antaa asiantuntemukseen perustuvia tietoja vieheistä, kalapaikoista, siimanpituuksista eli kaikista tulokseen vaikuttavista tekijöistä ja kuuntelee samalla asiakkaan toivomuksia. Kesällä 2004 Ojanperä ei tehnyt Tornionjoella yhtään tyhjää asiakassoutua, joka on saavutuksena huikaiseva. Vuoden kruunasi vielä Kojamon Kiusaus -kilpailun henkilökohtainen voitto.

Tapani Loisa

Vuoden 2003 kalastusoppaaksi valittiin Tapani Loisa Turusta. SKES totesi perusteluissaan, että Loisa on Suomen ensimmäisiä ammattimaisia kalastusoppaita, joka on tehnyt arvokasta kalastusmatkailun edistämistyötä Saaristomerellä monin tavoin. Loisa tunnetaan taitavana kalamiehenä, jolta onnistuu niin taimenen, hauen kuin ahvenenkin kalastus. Hän myös taitaa siianonginnan sekä kuhanpilkinnän ja -jiggauksen salat.

Jorma Järvinen

Vuoden 2002 kalastusoppaan arvonimen sai puolestaan Jorma Järvinen Lempäälästä. Järvinen on pitkän linjan kalastusoppaita, joka on kehittänyt erikoistaitoja nimenomaan kivikautisen kalastuskulttuurin osaamisessa. Lisäksi Järvinen tunnetaan yhtenä Suomen taitavimmista mateenpilkkijöistä.

Heikki Mujunen

Vuoden 2001 kalastusoppaaksi valittiin Heikki Mujunen Kesälahdelta. Seura antoi Mujuselle tunnustusta työstä, joka on mahdollistanut kalastusmatkailijoille tilaisuuden pätevän ammattioppaan ympärivuotisiin palveluihin Kesälahdella, joka ei sijaitse suurten asutuskeskusten välittömässä läheisyydessä. Mujusen kotivesiä ovat Karjalan Pyhäjärvi ja Puruvesi sekä Jänisjoki saaliskaloina hauet, ahvenet, taimenet, mateet ja harjukset.

Juha Happonen

Vuoden 2000 kalastusoppaaksi valittiin Juha Happonen Vilppulasta. Happosen todettiin kehittäneen perustavalla tavalla suomalaista kalastusmatkailua erityisesti Keski-Suomen alueella. Happonen on erityisen taitava koskitaimenen kalastaja ja hallitsee myös muut sisävesien kalastusmuodot. Samoin Happonen on kouluttanut muita oppaita ja parantanut merkittävästi liikuntarajoitteisten kalastusmahdollisuuksia Suomessa.

Valintaraadit

Vuoden valinnat käsittelee aina valintaraati, jonka työskentelyyn ovat vuosien varrella osallistuneet mm. puheenjohtaja Jukka Halonen (SKES), kalastustoimittaja Jari Tuiskunen (ERÄ), toiminnanjohtaja Markku Myllylä (Kalatalouden Keskusliitto), projektipäällikkö Pekka Turunen (Villi Pohjola), toimitusjohtaja Sari Saukkonen Kotkan Maretarium, kirjailija, Matti J. Särömaa, liikkeenharjoittaja Tapio Nylund (Turun Pyyntiväline), Helsingin kalastusmestari Matti Mielonen, markkinointipäällikkö Kimmo Korpua (Kuusamon Uistin), myyntijohtaja Aku Valta (Rapala), kalastusopas Juha Happonen, toimitusjohtaja Mikko Airaksinen, iktyonomi Henrik Kettunen, luontotoimittaja Ismo Tuormaa, juontaja Janne Porkka, aluepäällikkö Risto Jäntti (Villi Pohjola), kalastusopas Heikki Mujunen,kalastusopas Ari Paataja, ohjelmapäällikkö Juha Kakkuri (Metro FM), erityisavustaja Ismo Kainulainen (sisäministeriö), myyntineuvottelija Marko Ihatsu (Villi Pohjola) sekä varapuheenjohtaja Ilpo Eerola (SKES).