Muut kilpailut

STADIPILKKI 1996

STADIPILKKI

SKES:n kilpailutoiminta alkoi 1996, jolloin Helsingin keskustassa järjestettiin Stadipilkki. Kaupunki oli lupautunut istuttamaan kirjolohia kisa-alueelle, johon kuuluivat Pitkänsillan sisäpuoliset vesistöt Töölönlahtea myöten.

Kilpailun johtoajatuksena oli muistuttaa helsinkiläisille, että kalaan voi mennä vaikka keskelle kaupunkia.

Pahaksi onneksi tuohon ajankohtaan sattui koko talven kylmin, yli 20 asteen pakkasjakso, ja ongelmaksi muodostui jo kalojen saaminen kalankasvattamolta Joutsasta. Tankkiautohan olisi jäätynyt matkalla. SKES:n kekseliäät kaverit järjestivät kuitenkin niin, että pakettiautolla saatiin tuotua 200 kilon erä kirjolohta kilpailijoiden ulottuville.

Kilpailun voitti tamperelainen Jari Tuiskunen, joka onnistui pyydystämään kolmekin kirjolohta saaliikseen. Kisassa hyväksyttiin kaikki kalalajit, joten hopea ja pronssi jaettiin muiden kalojen liki kolmen kilon saaliilla.

Stadipilkki oli tarkoitus järjestää myös seuraavana vuonna.

Ensimmäisen stadiongen voittaja Pekka Peltola 1997

STADIONKI

Stadipilkki kirjaimellisesti suli käsiin. Talvella 1997 Helsinkiin ei tullut lainkaan kantavia jäitä. Kun SKES oli saanut samana vuonna tukikohdan Honkaluodosta, kisa siirrettiin pidettäväksi toukokuussa Stadipilkin nimellä.

Ajatus tässä oli sama. Kirjolohet vauhdittaisivat kaupunkilaisia kalavesien ääreen, ja innostaisivat kalaan kenties muulloinkin. Ensimmäinen Stadipilkki järjestettiin 4. toukokuuta 1997. Siitä tuli varsinainen mediatapahtuma, joskin lähettäjänsä ansioista. Pääministeri Paavo Lipponen ja kaupunginvaltuutettu Päivi Hertzberg näyttäytyivät tuolloin ensi kertaa yhdessä julkisuudessa.

Stadionki ehdittiin kisata kaksikymmentä kertaa, ja se oli tuolloin Helsingin vanhin edelleen jatkunut kalastuskilpailu. Viimeistä kertaa vavat viuhuivat Honkaluodon vesistöissä vuonna 2016. Parhaimmillaan Stadiongen voitto vaati liki 15 kilon kirjolohisaaliin.

Vuonna 2017 todettiin, että Stadionki oli aika paketoida. Se oli täyttänyt tehtävänsä, ja kun SKES ylipäätään suosi kaupungin velvoiteistutusten sijaan vesistöjen kunnostuksia, kilpailu päätettiin lopettaa hyvin palvelleena.


MUSTATÄPLÄTOKON SM

Kalamaratonista saatiin Helsingin ensimmäinen mustatäplätokko vuonna 2009. Seuraavana vuonna tätä vieraslajia saatiin jo huomattavasti enemmän. Kun lajin leviämisestä haluttiin saada lisää tietoa, SKES järjesti jo 2011 Mustatäplätokon onginnan SM-kisan. Voittaja sai heti 40 yksilöä saaliikseen. Se kertoi lajin räjähdysmäisestä leviämisestä.

SM-kisalla haluttiin kiinnittää huomiota myös tämän lajin syömiseen. Mustatäplätokon maun sanotaan muistuttavan ahventa.

Kisa käytiin neljänä vuonna Helsingissä, saalislukujen koko ajan kasvaessa. Sen jälkeen kisa siirrettiin Naantaliin, kun haluttiin lisätietoa lajin leviämisestä sillä suunnalla. Kun kisa oli ajanut asiansa, se pantiin telakalle.


SPRINTIT

Kalamaratonien innostuksen myötä haluttiin alkuvaiheessa kisoja myös kesän kesälle. Näin syntyivät Kalamaratonien sprinttikisat. Ne kestivät vain kuudesta kahdeksaan tuntiin, ja niitä kilpailtiin parina vuonna 2012-2013.