Elmeri Saarisesta tokkomestari 2016

Mikko Joensivu, Antti Saira ja Elmeri Saarinen sekä SKES:n kilpailujohtaja Markus Ratinen ja kisaemäntä Paula Orvokki Saarikoski yhteiskuvassa.


Mustatäplätokon onginnan Suomen mestaruus heltesi tänä vuonna 96 eväkkäällä, jotka Elmeri Saarinen nyhti Helsingin merivesistä sunnuntaina viidessä tunnissa. Mustatäplätokon SM kisattiin nyt kuudennen kerran.

Mustatäplätokko (Neogobius melanostomus) on varsin tuore tuttavuus Helsingin vesissä. Ensimmäiset yksilöt pyydettiin Eteläsatamasta Kalamaratonissa 2009. Muutamassa vuodessa tämä vieraslaji on levittäytynyt laajalle Helsingin vesiin ja muut lajit ovat saaneet tehdä sille tilaa.

Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura on järjestänyt vuodesta 2011 lajin ongintakilpailut, jotta tutkimus saa arvokasta tietoa siitä, miten mustatäplätokkokannat ovat levinneet ja runsastuneet. Kilpailijat voivat levittäytyä haluamaansa suuntaan Helsingin rannikolla.

Vuoden 2016 mestari Elmeri Saarinen sai saaliikseen 96, hopealle sijoittunut Antti Saira 70 ja pronssia ottanut Mikko Joensivu 59 mustatäplätokkoa. Kaikkien aikojen voittoennätys on Jani Hakkaraisella vuodelta 2014. Mies kiskoi saaliikseen 156 täplätokkoa.

 

Saksan maajoukkue voitti Helsingin Kalamaratonin

Saksan maajoukkue nappasi Helsingin Kalamaratonin voiton. Lajikalastuksen mestaruus heltisi 30 lajilla. Kalamaratonissa nähtiin myös kisahistorian ensimmäiset miekkasärjet.

Helsingin Kalamaratonin voittajat: vasemmalta hopeajoukkue AC Delirium, Yhdysvaltain suurlähettiläs Charles C. Adams, mestari  Saksan maajoukkue ja pronssijoukkue Symbioosin kalakerho.


Vuorokauden kestävä lajikalastajien riemujuhla Kalamaraton kisattiin Helsingin vesillä nyt 16. kerran. Samalla ratkaistiin ensimmäistä kertaa lajikalastuksen Suomen joukkuemestaruudet.

Kilpailu käytiin pilvisessä säässä, jonka lajituomari Jussi T. Pennanen arvioi hieman laannuttaneen joidenkin lajien syöntihaluja. Tavallisesti hyvinkin helpot lajit särki ja allikkosalakka saattoivat teetättää ylimääräistä päänvaivaa. Kokonaan uutena lajina tänä vuonna näytille tuotiin miekkasärki, jonka saalistamisessa onnistui lopulta peräti kolme joukkuetta.

Kisahistorian ensimmäisen miekkasärjen sai sipoolainen Anita Raunio-Rajalin joukkueesta Kuha on kala. Kaikki miekkasärjet tulivat Vanhankaupungin suvannolta.

"Mikä ihme tämä on, huusin miehelleni kun kala nousi. Tavoittelimme vimpaa, enkä ollut itse koskaan ennen moista kalaa nähnyt. Kun väkeä alkoi kertyä ympärille enemmänkin, päättelin saaneeni jotain tavanomaisesta poikkeavaa", Raunio-Rajalin kertoi tyytyväisenä.

Särkikala-asiantuntija Pennanen kertoo, että miekkasärki on hiljalleen levittäytynyt Suomenlahden perukoilta länttä kohti. Sitä on tavattu jo Ahvenanmaaltakin.

"Meillä ei ole muita samantapaisia särkikalalajeja. Se poikkeaa ulkoiselta olemukseltaan niistä selvästi. Kun miekkasärkeen tarttuu pyrstöstä, sen muoto muistuttaa sapelin terää. Suomen kaloista ainoana sen kylkiviiva mutkittelee lähellä vatsaa."

Helsingin Kalamaratoniin osallistui kaikkiaan 64 joukkuetta. Kisa käydään vapavälinein niin merialueilla kuin sisävesillä. Palkinnot voittajille jakoi kilpailun suojelija, Yhdysvaltain suurlähettiläs Charles C. Adams.

"Olen vaikuttunut tästä kilpailumuodosta ja erityisesti osanottajien taidoista pienimpienkin kalalajien pyydystämisessä., Olette kalastaneet 24 tuntia, ja silti kaikki ovat virkeinä täällä ja intoa täynnä. Se on todella hienoa", suurlähettiläs sanoi.

Charles C. Adams totesi, että kalastus on hieno harrastus, joka yhdistää ihmiset kielestä ja kulttuurista riippumatta.

Helsingin Kalamaratonin hopeasijan nappasi kolminkertainen voittaja AC Delirium 29 lajilla. Pronssisija ratkaistiin aikasäännön perusteella. Symbioosin kalakerho ja Helsinki Anglers Finland saivat molemmat 28 kalalajia, mutta Symbioosin kalakerho vei pronssin, koska se oli tunnistuttanut kymmenen ensimmäistä kalaljiaan nopeammin.

Kymmenen lajin kohdalla paukuteltiin uusi kisaennätys. Team Sormi Suussa tunnistutti lajinsa jo tunnin ja kuuden minuutin jälkeen kisan alkamisesta. Vuoden 2016 kisassa ei saatu yhtään ässää. Ässä olisi ollut kalalaji, joka olisi päätynyt vain yhden ainoa joukkueen saamaksi.


Anita Raunio-Rajalin ja Kalamaratonin ensimmäinen miekkasärki.

Kaksi haukea, molemmat yhtä arvokkaina kisapisteinä. Isompi painoi 2,6 kiloa.